Michael Schønwandt

Adjungeret professor, Direktion
Michael Schønwandt

Født i 1953. Chefdirigent for Det Kongelige Kapel og fra 2010 endvidere chefdirigent for den hollandske radios Kamer Filharmoni i Amsterdam. Michael Schønwandt har siden sin debut i Tivoli i 1977 været en af sin generations mest efterspurgte dirigenter. Fra 1989-2000 var han 1. gæstekapelmester for DR Radiosymfoniorkestret og var Collegium Musicums chefdirigent fra orkestrets start i 1981. Fra 1992 til 98 chefdirigent for Berliner Sinfonie Orchester.

Ud over sin faste forbindelse til det danske musikliv optræder han jævnligt med Europas førende orkestre: Berlinerfilharmonikerne, Wienerfilharmonikerne, Philharmonia Orchestra i London, Det Franske Radiosymfoniorkester, London Symphony Orchestra, Orchestre National de France og BBCs Symfoniorkester er blot nogle af de orkestre, han har dirigeret de senere år. Også operahusene i London, Paris, Wien, Berlin, Hamburg, Bruxelles, Nice og Stuttgart har været faste stationer for ham. I 1987 og 1988 dirigerede han som den første skandinaviske dirigent nogensinde ved Wagner-festspillene i Bayreuth. Han stod i spidsen for succesopførelserne af Wagners Nibelungens ring på Det Kongelige Teater, hvor han har dirigeret en lang række operaer siden 1979. Hans DVD-indspilning af Nibelungens Ring har netop vundet det engelske magasin Gramophonés pris som "Opera DVD of the Year".

Michael Schønwandt har uropført en lang række værker af både danske komponister som Per Nørgaard, Bent Sørensen og Poul Ruders og af udenlandske komponister som György Kurtág og Hans Werner Henze. Han har en meget omfattende CD-produktion af ikke mindst dansk musik, bl.a. de samlede symfonier af Carl Nielsen, Weyse og Gade.