Morten Zeuthen

Lektor, Cello
Morten Zeuthen

Spil for at dele

Morten Zeuthen, cello, indtager en central position blandt Danmarks strygere.

Han studerede hos Paul Tortelier og Asger Lund Christiansen, med kortere studier hos Mstislav Rostropovitch og Arto Noras.

Som cellolærer på Det Kongelige danske Musikkonservatorium har han stået i spidsen af en blomstrende international cello klasse siden sin ansættelse i 1996. Hans studerende har gennem årene vundet mere end 50 konkurrencer ved strygerkonkurrencer og prøvespil til stillinger i topprofessionelle orkestre. For eksempel har hans studerende vundet Den Danske Strygerkonkurrence tre gange i træk.

Zeuthen søger at skabe et stærkt fællesskab for ALLE cellostuderende på DKDM, her spiller cellisterne ofte for hinanden, diskuterer, optager og morer sig. Hvert år optræder DKDM´s Cello Ensemble, cellisterne på DKDM forstår at dele…

Zeuthen deler selv tips, tricks and standpunkter ved masterclasses på vigtige konservatorier over hele verden, som Manhattan School of Music, Beijing CCOM, i Sydney, Karlsruhe, Sibelius Akademiet, Finland, Musikhøgskolen, Oslo, New World Symphony I Miami, i Krakow, Geneve, Indiana, Tianjin, Bruxelles, og Jerusalem Arts Center… De fleste steder har han besøgt mere end én gang.

I 2020 udkom Zeuthens bog ”Close the Door behind you”, som beskriver en strategi for øvningen med krævende klassisk musik. Zeuthen holder foredrag om ideerne bag strategien, i Danmark og i udlandet. Også elitesportsverdenen har engageret ham i denne sammenhæng.

Som cellosolist er Zeuthen aktiv på mange områder:

Hans indspilning af Bachs samlede cellosuiter blev i 2006 udpeget som den bedste af 110 tilgængelige indspilninger af det japanske Suzuki Classical Review, og i 1996 blev indspilningen kåret i Danmark til ”Årets Klassiske Udgivelse”.

CD'en ”L´homme Armé”, med ny dansk musik for solo cello, modtog prisen for Årets Klassiske Soloudgivelse i 2006.

Zeuthen optræder ofte i duokoncerter med pianisten Amalie Malling, sammen har de optrådt i Wiell Hall i Carnegie Hall, i Wigmore Hall, i Casals Hall i Tokyo, og i Forbitten City Concert Hall, Beijing. Duoen har indspillet adskillige CD'er.

I 2016 udkom Zeuthens ny CD sammen med pianisten Daniel Blumenthal, med samlede værker for cello og klaver af franske Paul Bazelaire (1886-1958), mere end 80% af den smukke og originale musik har aldrig været indspillet før.

Med tre ret så forhenværende studerende – nu ledende danske musikere, Henrik Dam Thomsen, Toke Møldrup og Jakob Kullberg – dannede Zeuthen i 2008 Copenhagen Cello Quartet. Dette ensemble beskæftiger sig fortrinsvist med originalmusik skrevet for denne stærkt klingende og sjældne ensembletype.

Som kammermusiker: Morten Zeuthen var med til at danne den legendariske Kontra Kvartet i 1976, og forblev ensemblets cellist til 2000. Kvartetten var meget populær og turnerede i Europa, Japan og USA. Kontra Kvartetten var fuldtidsansat Dansk Stats ensemble i tre år, og har indspillet samtlige værker af tæt på alle de vigtigste danske komponister, i alt mere end 30 CDér. En af disse modtog The Grammophone´s ”Record of the Year”, Kontra Kvartetten blev nomineret to gange til Nordisk Råds Musikpris, og modtog MIDEM Festivalens specialpris for Årets ny Musik Udgivelse i Cannes.

Som første solocellist arbejdede Morten Zeuthen fra 1978 til 1997 i DR Symfoniorkestret. Han har rejst med orkestret over det meste af verden og samarbejdet med mange af verdens største dirigenter og solister. Han var også duopartner ved Yo Yo Ma´s ekstranummer med orkestret i ”Schildkrötchen Boogie” og varetog førstestemmen i Vivaldis dobbelt koncert, i Tivolis Koncertsal sammen med Bobby McFerrin i 1997.

Zeuthen var inden da 2. solocellist i Det Kongelige Kapel i fire år.

Morten Zeuthen er Ridder af Dannebrog, og han spiller på sin Giuseppe Rocca cello fra 1845.