Niels Rosing-Schow

Professor og prorektor, Musikhistorie, Teori, Komposition, Ledelse
Niels Rosing-Schow

Niels Rosing-Schow (f. 1954) er uddannet i teori og musikhistorie samt komposition fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (1987). Herefter fulgte et kortere ophold i Paris, som fik afgørende betydning for komponistens fremtidige musikalske orientering. Han fik et tæt forhold til den græsk/franske komponist Iannis Xenakis’ musik og blev desuden introduceret til den tidlige franske spektralmusik gennem nogle forelæsninger af den franske komponist Tristan Murail.

Spektralmusikkens principper har i høj grad præget Rosing-Schows musik, som kendetegnes ved en sammensmeltningen af parametrene klangfarve og harmonik samt af en overvejende procesbaseret formtænkning. Komponisten har forfinet sin teknik igennem de sidste tyve år, således at raffineringen af klangbehandlingen instrumentalt og kompositorisk er blevet til et dybt personligt udtryk, der gennemsyrer al hans musik. Musikken insisterer på en bagvedliggende refleksion og har ambitionen om at udtrykke noget alment menneskeligt.

Niels Rosing-Schow har en omfattende produktion bag sig inden for de fleste værkkategorier, og hans musik bliver ofte opført i Danmark og i Europa. Blandt de senere års større værker kan nævnes cellokoncerten Chimere (2008) uropført i 2010 af cellisten Andreas Brantelid og DR SymfoniOrkestret samt Les pas d’Eurydice (2011) for cello solo og strygeorkester, uropført af Andreas Brantelid og Kremerata Baltica. Rosing-Schow har igennem en årrække haft et tæt samarbejde med det franske ensemble TM+, som også har gæstet DKDM ved flere lejligheder.

Niels Rosing-Schow er prorektor på DKDM og fra 1. juni til 31. juli 2019 konstitueret rektor.

www.nielsrosingschow.com