Adgangskrav & regler for optag

Her på siden kan du læse om de adgangskrav, der er for optagelse på DKDM på henholdsvis bachelor- kandidat- og solistuddannelserne samt de gældende regler for optag.

generelt om adgang

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium er en videregående uddannelsesinstitution, hvilket stiller krav til de studerendes evne til selvstændigt og ansvarligt at kunne tilrettelægge og gennemføre uddannelsen.

Vi har ingen aldersbegrænsning for optag, men hvis du ikke er fyldt 18 år når du søger optag, forventer vi, at du kan leve op til de krav, der vil blive stillet til dig som studerende på en videregående uddannelsesinstitution.

Konservatorierne har normalt ikke mulighed for at optage alle kvalificerede ansøgere. Ved optagelsen lægges der først og fremmest vægt på optagelsesprøveresultaterne, men også andre forhold kan være udslagsgivende, f.eks. særlige behov i musiklivet samt hensynet til konservatoriets muligheder for en hensigtsmæssig sammensætning af instrumenter og stemmer til sammenspil m.v. 

ADGANGSKRAV TIL BACHELORUDDANNELSEN

For at blive optaget på bacheloruddannelsen kræves det kun, at du består optagelsesprøven på konservatoriet.

Læs om optagelsesprøver

ADGANGSKRAV TIL KANDIDATUDDANNELSEN

For at blive optaget på kandidatuddannelsen kræves en bestået bacheloruddannelse samt en bestået optagelsesprøve. Har du ikke en afsluttet bacheloruddannelse på ansøgningstidspunktet, skal du uploade en bekræftelse fra dit nuværende uddannelsessted, hvor det fremgår, at du kan nå at gøre uddannelsen færdig i dette studieår, i din ansøgning.

Består du bacheloruddannelsen på DKDM, giver det dig direkte adgang til den toårige kandidatuddannelse inden for samme studieretning. Hvis du ønsker at skifte studieretning, eller hvis du har en bachelor fra et andet konservatorium, skal du både bestå en optagelsesprøve og opfylde de specifikke adgangskrav til den kandidatuddannelse, du søger ind på.

Hvis du er intern ansøger til en kandidatuddannelse, kan du orientere dig om reglerne for optag i Studiehåndbogen på intranettet.

Læs om optagelsesprøver

ADGANGSKRAV TIL KANDIDATUDDANNELSEN FOR INSTRUMENTALISTER OG SANGERE

  • bachelor i musik som instrumentalist/sanger eller tilsvarende fra et dansk musikkonservatorium 
  • bachelor i musik som instrumentalist/sanger eller tilsvarende fra en højere videregående uddannelsesinstitution i udlandet på niveau svarende til DKDM

ADGANGSKRAV TIL KANDIDATUDDANNELSEN FOR KIRKEMUSIKERE

  • Bachelor i musik som kirkemusiker eller tilsvarende fra et dansk musikkonservatorium
  • Bachelor i musik som instrumentalist/sanger/AM eller tilsvarende fra et dansk musikkonservatorium
  • Bachelor i Musikvidenskab fra et dansk universitet
  • Bachelor i musik som kirkemusiker eller tilsvarende fra en højere videregående uddannelsesinstitution i udlandet af tilsvarende niveau

ADGANGSKRAV TIL KANDIDATUDDANNELSEN FOR MUSIKLEDERE

  • bachelor i musik fra DKDM
  • bachelor i Musikvidenskab fra et dansk universitet
  • bachelor i musik eller tilsvarende fra andet dansk musikkonservatorium
  • bachelor i musik eller tilsvarende fra en højere videregående uddannelsesinstitution i udlandet på tilsvarende niveau

ADGANGSKRAV TIL KANDIDATUDDANNELSEN SOM ALMEN MUSIKLÆRER OG FOR HØRELÆRE

  • bachelor i musik fra et dansk, norsk eller svensk musikkonservatorium
  • bachelor i musik med speciale i musikpædagogik eller tilsvarende fra en højere videregående uddannelsesinstitution

SUPPLERENDE KRAV FOR ALMEN MUSIKLÆRER

Det er en forudsætning for optagelse, at ansøgeren behersker dansk såvel mundtligt som skriftligt og kan bruge sproget i en formidlingsmæssig sammenhæng. Udenlandske ansøgere skal vedlægge dokumentation for deres danske sprogkundskaber. 

ADGANGSKRAV TIL KANDIDATUDDANNELSEN FOR KOMPONISTER 

  • bachelor i musik som komponist eller tilsvarende fra et dansk musikkonservatorium 
  • bachelor i Musikvidenskab fra et dansk universitet
  • bachelor i musik som komponist eller tilsvarende fra en højere videregående uddannelsesinstitution i udlandet af tilsvarende niveau

ADGANGSKRAV TIL KANDIDATUDDANNELSEN FOR TONEMESTRE

  • bachelor som tonemester fra DKDM
  • bachelor som tonemester eller tilsvarende fra andet dansk musikkonservatorium
  • bachelor som tonemester fra en højere videregående uddannelsesinstitution i udlandet på niveau svarende til DKDM

ADGANGSKRAV TIL SOLISTUDDANNELSEN

En bestået diplom- eller kandidatuddannelse (MMus) fra et konservatorium eller tilsvarende kvalifikationer samt en bestået optagelsesprøve er forudsætning for optagelse på solistuddannelserne. Hvis man ikke har bestået en diplom- eller kandidatuddannelse, skal ansøgning om optagelse vedlægges oplysninger og dokumentation for hidtidigt virke. Det er censorkomitéen, der i forbindelse med optagelsesprøven træffer afgørelse om, hvorvidt ansøgeren har kvalifikationer, der svarer til en bestået diplom- eller kandidatuddannelse.

Læs om optagelsesprøver

DOBBELTUDDANNELSE OG DOBBELTINDSKRIVNING

Hvis du allerede har en kandidat- eller solistuddannelse, kan du kun optages på en ny kandidat- eller solistuddannelse, hvis der er ledige pladser. Det gælder også, hvis du to gange tidligere har været indskrevet på en kandidat- eller solistuddannelse uden at have færdiggjort den (jf. §4 i Bekendtgørelse om musikkonservatorierne og Operaakademiet).

Hvis du har en bacheloruddannelse i forvejen, kan du godt optages på en ny bacheloruddannelse på konservatoriet.

Du skal være opmærksom på, at du som studerende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium ikke må være indskrevet ved mere end én heltidsuddannelse ad gangen (jf. §5 i Bekendtgørelse om musikkonservatorierne og Operaakademiet). Dette gælder også uddannelser i udlandet.

Læs Bekendtgørelse om musikkonservatorierne og Operaakademiet

MERIT

Hvis du tidligere har gået på en anden dansk eller udenlandsk videregående uddannelse (fx på et universitet eller et konservatorium), har DKDM pligt til at give dig merit for gennemførte uddannelseselementer, der kan overføres til uddannelseselementer på den uddannelse på DKDM, du er optaget på. Dette gælder også for overflytning fra et andet dansk musik musikkonservatorium.

Her kan du læse om regler for merit

HAR DU FLERE SPØRGSMÅL?

Så tøv ikke med at skrive til admission@dkdm.dk