Bent Sørensen ny kompositionsprofessor på DKDM

Komponisten Bent Sørensen tiltræder som professor fra studieåret 2023-24

Fra og med studieåret 2023-24 er den internationalt anerkendte komponist Bent Sørensen udnævnt til professor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og bliver dermed et fyrtårn i kompositionsfaget og en central del af DKDM’s højtprofilerede underviserstab. I et tæt samarbejde med faggruppeleder for kompositionsuddannelsen, Jeppe Just Christensen, vil han drive og udvikle komponistklassen på DKDM. Bent Sørensen (født 1958) er en af de mest betydningsfulde komponister i Danmark og har en fornem international karriere. Hans værker opføres over hele verden, og i 2018 modtog han en af de helt store in-ternationale priser, Grawemeyer Award, for værket L’isola della Città. Senest vandt han Carl Prisen for Årets Klassiske Komponist med værket Doppelgänger i 2022. Udover at have komponeret mange betydningsfulde værker som bl.a. ovennævnte og violinkoncerten Sterbende Gärten, som han modtog Nordisk Råds Musikpris for, har han en omfattende erfaring som lærer i komposition. Han har været professor ved DKDM i 2002-2011 og ved Musikhögskolan Malmö fra 2020.

Bent Sørensens omfattende kendskab til dansk musikliv og miljøet omkring den nye kompositionsmusik, ikke mindst som mangeårig formand for Dansk Komponistforening, vil desuden kunne ruste de studerende til et kommende arbejdsliv som komponister.

DKDM’s rektor Uffe Savery ser store potentialer i det kommende samarbejde: ”Med Bent Sørensen som professor i komposition sikrer vi en bred, kompetent og komplementerende sammensætning af lærerkollegiet i komposition. Der er mange kunstneriske veje at gå som komponist. Med dette lærerkollegie sammenholdt med konservatoriets rammer og pædagogiske idealer danner vi grundlag for, at de studerende kan skabe sig en bæredygtig komponisttilværelse – både i forhold til individuelle kompetencer og kollektiv samskabelse. Vores dimittender skal skabe og imødekomme et fremtidigt musik- og kulturliv, og samtalerne med Bent vidner om en visionær og alsidig tilgang til at skabe et rigt uddannelsesmiljø med et tæt samarbejde mellem komponiststuderende, udøvende musikere og tonemestre, som er et særkende for DKDM. Vi glæder os alle utrolig meget til samarbejdet.”

Bent Sørensen siger selv: ”Det er et ensomt hverv at være komponist, og det har altid været vigtigt for mig, at de enkelte studerende kan inspirere og hjælpe hinanden frem for at indlede diverse konkurrenceforhold. Jeg tror, at mine styrker som underviser kan være medvirkende til, at DKDM fortsat vil uddanne fine, originale komponister, der både hver for sig og i fællesskab vil præge kunstlivet både i Danmark og udenfor landets grænser. Det er også mit håb, at jeg kan være med til, at komponistklassen kan indeholde en endnu større diversitet på alle planer.”

Foto: Lars Skaaning