Evelyn Glennie modtager Léonie Sonnings Musikpris 2023

Den britiske slagtøjsspiller gæster DKDM i forbindelse med prisoverrækkelsen

Den britiske slagtøjsspiller og komponist Evelyn Glennie modtager Léonie Sonnings Musikpris 2023.

Evelyn Glennie får overrakt Léonie Sonnings Musikpris ved en koncert i DR Koncerthuset torsdag 15. juni.

I forbindelse med Sonningprisoverrækkelsen vil Evelyn Glennie blive fejret i Koncerthusets foyer med et nyskrevet værk af DKDM-underviser og slagtøjsspiller Søren Monrad. 35 slagtøjsstuderende fra de danske musikkonservatorier med Morten Friis som solist vil sætte fokus på slagtøjets mangfoldige klangmuligheder og udtryksformer.

Fredag 16. juni kl. 11.00 er Det Kongelige Danske Musikkonservatorium vært for en artist talk med Evelyn Glennie og rektor Uffe Savery, og Glennie vil derefter give masterclass for slagtøjsstuderende. 

Formand for Léonie Sonnings Musikfond, Esben Tange, fortæller, hvorfor valget af dette års prismodtager er faldet på Glennie:

"Evelyn Glennie er i usædvanlig grad en foregangsperson. Siden sit gennembrud i 1980'erne har hun som den første skabt sig en solokarriere som slagtøjsspiller. Med uropførelse af mere end 200 nye værker og samarbejder med vidt forskellige kunstnere fra klassiske komponister som skotske James MacMillan til islandske Björk hæver hun sig over de sædvanlige genreskel. Og ved at udvikle en ekstrem kropslig følsomhed, der har gjort det muligt for Evelyn Glennie at virke som professionel musiker på højeste niveau - trods det at hun har været døv siden 8-års alderen - har Glennie udvidet forståelsen af musik og det at lytte til musik."

Ud over sin karriere som solo percussionist har Evelyn Glennie også etableret sig som komponist. Og som den første percussionist i verden fik hun den prestigefyldte titel Dame Commander of the British Empire. Hendes karriere er dokumenteret gennem den prisbelønnede film Touch the Sound og bogen Listen World!

Léonie Sonnings Musikpris er den vigtigste danske musikpris. Prisen har været uddelt siden 1959, hvor den indflydelsesrige komponist Igor Stravinskij var den første modtager. Evelyn Glennie er den første slagtøjsspiller, som modtager Léonie Sonnings Musikpris. Med prisen følger 1.000.000 kr.

Læs mere om Leónie Sonnings Musikpris 2023.