Marianna Shirinyan bliver ny klaverprofessor på DKDM

Pianist og gæsteprofessor i klaver Marianna Shirinyan er pr. 1. august 2024 tiltrådt som professor på DKDM

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har udnævnt Marianna Shirinyan som professor i klaver efter tre års ansættelse som gæsteprofessor.

Armensk-danske Marianna Shirinyan har markeret sig som en af sin generations mest kreative og eftertragtede pianister i Europa. Med et repertoire der spænder fra barokken til de moderne komponister, har hun optrådt med internationale orkestre som blandt andre det Bayerske Radiosymfoniorkester, DR Symfoniorkestret, BBC Symfoniorkestret og Oslo Filharmonikerne. Udover sit arbejde på DKDM og sin solistkarriere har hun været kurator for kammermusikfestivaler som Oremandsgaard Kammermusikfest, Valdres Sommersymfoni, Kapan International Music Festival og er selv en velkommen gæst ved kammermusikfestivaler i både ind- og udland.

”Det er en stor glæde for mig at være blevet udnævnt til professor og at kunne fortsætte min undervisning med mine dygtige og entusiastiske studerende. Jeg ser også frem til samarbejdet med mine strålende kolleger i inspirerende omgivelser – både musikalsk, menneskeligt og professionelt. Jeg er beæret over at kunne deltage i arbejdet med de unge studerende på en så højt profileret institution som DKDM,” udtaler Marianna Shirinyan.

Med Mariannas ord åbner man, som underviser på DKDM, døre for talent og opbygger relationer til næste generation af professionelle musikere. Ifølge hende foregår uddannelsen af de unge på DKDM i trygge rammer – og netop trygheden er et meget vigtigt element for hende. ”De studerende skal udfordres og have hjælp til at finde deres egen vej. Konkurrenceelementet skal være opbyggende – ikke nedbrydende,” udtaler Marianna. Som nyudnævnt klaverprofessor tilslutter hun sig de to andre klaverprofessorer Niklas Sivelöv og Jens Elvekjær samt det øvrige underviserteam i klaverfaggruppen. Hun ser frem til fortsat at kunne være der for sine studerende og give det bedste videre til dem.

Rektor Helene Gjerris udtaler

”Vi er overordentlig stolte over at kunne ansætte Marianna Shirinyan som professor i klaver. Marianna har igennem sine år som gæsteprofessor vist en dyb dedikation til det pædagogiske arbejde med uddannelsen af DKDM’s studerende, og i hele institutionen ser vi frem til fortsat at kunne nyde godt af den store inspiration, som vi kan hente i Mariannas stærke og alsidige kunstneriske profil,” udtaler rektor Helene Gjerris.

Fra krigsbarn til klaverprofessor

Marianna Shirinyan trådte sine første musikalske spor i hjemlandet Armenien. Født i en musikerfamilie opbyggede hun basen til sin musikalske pianistkarriere ved Tchaikovsky Musikskole i Yerevan. Som teenager i det dengang krigshærgede land blev hun optaget på et fireårigt tysk musikprogram, som gav hende muligheden for at rejse til Tyskland og få undervisning og deltage i masterclasses hos profilerede musikere som bl.a. Menahem Pressler, Karl-Heinz Kämmerling, Yfrah Niemann, samt at spille mange koncerter i hele Tyskland. Som 18-årig flyttede hun til Tyskland, hvor hun uddannede sig ved Musikhochschule Lübeck og samtidig arbejdede som akkompagnatør for violinklassen af den legendariske Thomas Brandis. Under uddannelsen i Lübeck fik Marianna samtidig en stilling som pianist i Esbjerg Ensemblet, hvilket bragte hende til Danmark, hvor hun nu bor sammen med sin familie.

I 2006 modtog hun 2. prisen samt specialpriserne fra München Kammerorkester og Bayerske Radiosymfoniorkester ved den tyske ARD-musikkonkurrence. Dette åbnede mange døre for hende og blev springbrættet til hendes solistkarriere. Hun fik sit første klaverprofessorat ved Norges Musikkhøgskole i 2015 og blev efterfølgende ansat som gæsteprofessor ved DKDM i 2021. På Norges Musikkhøgskole beholder hun et gæsteprofessorat fra 2021-2024.

Du kan læse mere om Marianna Shirinyan her