Mindeord om violinist Eyvind Sand Kjeldsen

Violinist Eyvind Sand Kjeldsen (1928-2023)

"Et menneske hvor humanisme, redelighed, humor, vedholdenhed, trofasthed gik hånd i hånd med et herligt musikerskab.”

Når jeg tænker tilbage på Ejvind som underviser og kollega på DKDM, kommer endnu et adjektiv frem: ansvarlighed.

Eyvind levede et travlt liv i de gymnasieår hvor jeg var hans elev (1973-1974), men han nåede at undervise mig ugentligt og derudover inddrage mig i sine gøremål og tage sig godt af mig: Jeg var til generalprøver og forestillinger på Det Kongelige Teater og Kapelkoncerter. Jeg hørte ham holde prøver og spille koncerter med sin strygekvartet ”Den Skandinaviske Kvartet”.

Og sidst, men ikke mindst, var jeg ”kanin” på DKDM, hvor Eyvind blandt andet stod for diplomuddannelsen af violinpædagoger. Jeg glemmer ikke, at jeg spillede Beethovens sonate nr. 10 i G-dur ved denne lejlighed - et komplekst værk som blev formidlet med begejstring og som blev en følgesvend i mit eget musikerliv. Eyvind så og hørte sine elever.

I denne periode var han også formand for ESTA (European String Teachers Association) og en overgang formand for strygerfaggruppen på DKDM, et job han bestred med demokratisk omhu og venlig humor.

Nogle årstal vil underbygge påstanden om en kæmpeindsats i det danske musikliv:
Koncertmester i Det Kgl. Kapel 1951-1988.
Underviser på DKDM 1967-1997, fra 1980 som violindocent.
Grundlagde i 1966 med kolleger fra Kapellet ”Den Skandinaviske kvartet” som virkede ind i firserne.
Spillede sonater med kollegaen, docent Nina Gade, i 1980-90’erne.

Eyvind Sand Kjeldsen repræsenterede en generation af danske musikere, der udsprang af et levende musikliv i alle dele af landet, før, under og efter 2. Verdenskrig.

Eyvind kom fra Fjerritslev i Nordjylland, og der kan drages mange paralleller til Carl Nielsen, med hvem han delte fødselsdag (den 9. juni).

Eyvind havde som Carl Nielsen en spillemandsfar, og faderen blev udnævnt til Musikdirektør i den nordjyske region, da Eyvind var barn.

Når man hører den skønne indspilning af de to Carl Nielsen-sonater (opus 9 og 35) for violin og klaver, som blev indspillet på Louisiana i 1989 med en anden kær kollega, pianist og docent Nina Gade, føler man en eksakthed og naturlig forbundethed til Carl Nielsens musik, som er stærk og autentisk.

Jeg var glad for at kunne bidrage til Lise Olriks meget smukke og underholdende portræt/erindringsbog, som udkom i anledning af Eyvinds 90-års fødselsdag: ”En SAND historie” på Forlagetkis (Carl Nielsen-sonaterne med meget fine og uddybende noter af Nina Gade og Eyvind Sand Kjeldsen, produceret Henrik Sleiborg, ligger i bogen).

Et talentfuldt, arbejdsomt og glædesfyldt liv i musikkens tjeneste er bragt til afslutning.

Eyvind Sand Kjeldsen blev født i 1928 og døde i oktober 2023.

Elisabeth Zeuthen Schneider
Docent i violin og kammermusik, DKDM