Ny rektor for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
Bestyrelsen for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM) har ansat Helene Gjerris som ny rektor med tiltrædelse den 1. august 2024. Helene Gjerris har siden 2016 været ansat som professor og faggruppeleder i sangfaggruppen på DKDM. Helene Gjerris vil afløse Niels Rosing-Schow, som midlertidigt er ansat som rektor.
Bestyrelsesleder Kim Bohr udtaler:
”Med valget af Helene Gjerris får Det Kongelige Danske Musikkonservatorium en anerkendt kunstner og en meget erfaren underviser og faggruppeleder som ny rektor. Gennem sine mange år som professor og faggruppeleder på DKDM og tidligere Syddansk Musikkonservatorium har hun via sit dybe kendskab til både de studerende og det omkringliggende arbejdsmarked med succes formået at udvikle uddannelserne. Under Helene Gjerris’ ledelse og i samarbejde med konservatoriets stab ser vi i bestyrelsen frem til at støtte det yderst vigtige arbejde med at uddanne de kommende generationer af kunstnere fra DKDM.”
Helene Gjerris, kommende rektor for DKDM, siger:
”Jeg ser utrolig meget frem til at investere mine kræfter i arbejdet med den fortsatte udvikling af DKDM’s enestående uddannelser. I samarbejde med studerende, undervisere, teknisk-administrative medarbejdere og bestyrelse vil jeg arbejde på at profilere DKDM som en moderne uddannelses- og kulturinstitution i både dansk og international kontekst. Sammen skal vi skabe rammerne for konservatoriet, så vores dimittender bliver fagligt excellente, generøse og modige kunstnere og undervisere, der kan bidrage til kunst- og musiklivet i vores samfund. Indtil den 1. august 2024 vil jeg have fokus på at fuldføre mine opgaver som sangprofessor og i tæt samarbejde med konservatoriets ledelse sikre overgangen til det kommende studieår.”
Om den nye rektor
Helene Gjerris er uddannet fra DKDM og École Philippe Gaulier i London. Hun debuterede fra DKDM’s solistklasse i 1997 og afsluttede i 2007 en supplerende masteruddannelse i elitesangpædagogik. Hun har siden 2003 haft ansættelser som underviser på konservatorieniveau sideløbende med sin udøvende karriere som sanger. Siden 2016 har Helene Gjerris været professor i sang på DKDM og har som faggruppeleder løbende arbejdet for at udvikle konservatoriets sanguddannelse og uddannelsen på Operaakademiet. Hun har dertil haft ansvar for ledelsen af en lang række større, tværfaglige kunstneriske projekter på konservatoriet.
I årene 2021-2022 deltog Helene Gjerris i Kulturministeriets strukturudvalg til reform af de kunstneriske uddannelser. Arbejdet resulterede blandt andet i forslag om at styrke ledelsen gennem oprettelse af bestyrelser og at øge fokus på kunstnerisk praksis.
Helene Gjerris har arbejdet med flere projekter inden for kunstnerisk udviklingsarbejde og har præsenteret disse på internationale konferencer, hun har givet masterclasses i Milano, Beijing, Shanghai og på Eastman College of Music i New York, og hun har haft lærerudvekslingssamarbejder på konservatoriet i Paris og på Royal College of Music i London.
Helene Gjerris har haft et omfattende virke som opera-, lied- og oratoriesanger i ind- og udland. Hun har haft roller inden for det klassiske operarepertoire sideløbende med roller i moderne operaer og musikdramatik, herunder opsætningen af Kaija Saariahos L’Amour de Loin ved Festspillene i Bergen. Hun har desuden uropført Per Nørgårds The Will’o the Wisps go to Town med City of Birmingham Symphony Orchestra og turneret med hans opera Nuit des Hommes til festivaler i London, Paris og Hamburg.
Med ensemblet Figura har hun præsenteret nyskrevne musikdramatiske værker, nye koncertformater, og hun har arbejdet med fri improvisation og kabaret. Helene Gjerris har også en omfattende diskografi med hovedvægten på dansk musik.
Om DKDM
Det Kongelige Danske Musikkonservatorium uddanner klassiske musikere og musikpædagoger omfattende bachelor- og kandidatuddannelser samt en overbygningsuddannelse i form af solistklassen. DKDM skal uddanne dimittender, der både udvikler musiklivet og imødekommer dets behov for højt kvalificerede kandidater. Konservatoriet har en stærk international profil og en række tætte internationale samarbejdsrelationer, blandt andet med undervisning og andre aktiviteter på forskellige digitale platforme.
Med udgangspunkt i kunstnerisk praksis, udviklingsvirksomhed og forskning bidrager konservatoriet løbende til uddannelsernes kunstneriske og samfundsmæssige aktualitet, og DKDM afholder årligt et stort antal koncerter, festivaler og andre udadvendte arrangementer. Konservatoriet har tilknyttet godt 400 studerende, 50 fastansatte undervisere, 30 teknisk-administrative medarbejdere og mere end 120 timelærere.