Studerende på scenen, når Gilgamesh opføres på Rued Langgaard Festival
Gilgamesh Opera er baseret på det 4000 år gamle Gilgamesh-epos. Fortællingen er en af verdens første skabelsesberetninger og handler om den rastløse og brutale helt, Gilgamesh, der var konge i byen Uruk i oldtidens Mesopotamien. Han finder kærligheden i form af Enkido, og mister den igen i hans evige søgen efter magt og evigt liv.
Per Nørgårds Gilgamesh er fra 1972 og betragtes som et hovedværk i nyere dansk musikhistorie. Det er en kosmisk opera om verdens skabelse, hvor sangere og musikere indgår på lige fod i et mytologisk univers, hvorom solguden Shamash – dirigenten – kredser, og hvor publikum inviteres helt tæt på begivenhederne.
Krav til disciplin og engagement
Det er et krævende værk, og de studerende har været på en stor opgave for at blive klar til aftenens premiere: ”Det er meget vanskelig musik, som kræver meget af de medvirkende sangere. Til gengæld får de studerende så meget tilbage for deres slid. At medvirke i Gilgamesh bliver helt sikkert en oplevelse, de aldrig vil glemme og musikken vil altid bo i dem” siger professor Helene Gjerris, som også er tilknyttet som vokalinstruktør. Og selvom det er benhårdt arbejde, så er der meget læring i at medvirke i en stor, professionel opsætning:
”Når man medvirker i så stor en opsætning, så får man virkelig sat de værktøjer og metodikker, man får på uddannelsen, i spil. Det er udfordrende at lære et så kompliceret stykke udenad og det stiller store krav til den enkeltes disciplin og engagement. Til gengæld lærer man også rigtig meget om, hvad det vil sige at være selvstændig musikudøver og hvor meget det kræver”, fortæller Helene Gjerris og fortsætter: ”Når man kan klare det her, kan man klare alt. Det giver utrolig meget selvtillid, stolthed og selvværd at være med til at sætte så stort og spektakulært værk op. Jeg glæder mig meget til at høre og se resultatet”.
Opsætningen af Gilgamesh er et samarbejdsprojekt med musikere fra Esbjerg Ensemble , Ensemble MidtVest, og studerende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium og Det Jyske Musikkonservatorium.