Pandasuite for dizi og symfoniorkester

Ide, baggrund og fakta

Det har længe været kendt, at Kina vil udlåne to pandaer til Zoologisk Have på Frederiksberg.

For godt et års tid siden fik Music Confucius Institute (MCI) ideen om at lade denne begivenhed danne afsæt for et helt nyt musikværk baseret på dialog mellem kinesisk og vestlig musik. Værket skulle bestilles hos en af Kinas mest fremtrædende komponister og solisten skulle være en central kinesisk udøvende kunstner i sammenspil med et dansk symfoniorkester.

Både Copenhagen Phil og DKDMs nære samarbejdspartner i Beijing, Central Conservatory of Music (CCOM), bakkede op om ideen. Planerne tog form, og værket foreligger nu som en ca. 20 minutter lang suite i tre satser for dizi (kinesisk bambusfløjte) og symfoniorkester.

Komponisten er den højt anerkendte kinesiske komponist og lektor ved CCOM Zhang Shuai. Efter planen får pandasuiten sin danske uropførelse i april med kinesisk dizisolist sammen med Copenhagen Phil og 10-15 DKDM-studerende under ledelse af dirigenten Yu Feng, der er rektor for CCOM. I Kina uropføres værket forventeligt i maj i forbindelse med Chengdu Pandabase Forskningscenters 150 års jubilæum med Sichuan Symfoniorkester suppleret med 10-12 studerende fra DKDM og under ledelse af en dirigentstuderende fra DKDM.

Der er således tale om et spændende kunstnerisk møde mellem to forskellige musikkulturer, og desuden har projektet stor uddannelsesværdi for DKDM-studerende.

På det seneste har der været medieopmærksomhed omkring projektet og ikke mindst dets finansiering. Bl.a. har Politiken nævnt et samlet budget på godt 0,9 mio. kr.

Faktum er, at der ydes en samlet støtte til projektet på 420.000 kr., heraf 200.000 kr. bevilget af Frederiksberg Fonden samt 220.000 kr. fra den kinesiske organisation bag Confucius-institutterne, HANBAN. CCOM honorerer komponist og leverer solist og dirigent, mens DKDM leverer koncertsal og medvirkende studerende.

Med venlig hilsen

Bertel Krarup
rektor